Ansträngningsinkontinens

"Hostläckage"

Vad är det?

image

Hur fungerar det?

​Urinblåsan fungerar både som en behållare för den urin som bildas och som en pump när blåsan ska tömmas. När urinblåsan är lagom utspänd av urin skickas nervimpulser till hjärnan och man känner sig kissnödig. När man har uppsökt ett lämpligt ställe för att kissa får blåsan signaler att dra ihop sig.

Samtidigt slappnar musklerna i bäckenbotten av och slutmuskeln öppnas, så att man kissar. Mellan toalettbesöken är det lågt tryck inne i blåsan och högre i urinröret. Om trycket i urinblåsan överstiger trycket i urinröret uppstår urinläckage.

Träna bäckenbottenmusklerna

image

En tampong kan hjälpa

Om man läcker under gymnastik eller joggning kan man prova att använda en tampong i slidan och se om det minskar läckaget. Det finns också ett hjälpmedel som kallas kontinensbåge, som kan hjälpa till att hålla tätt. Bågen är av mjuk plast och förs in i slidan för att trycka urinröret framåt uppåt och på så sätt få tätt. Man kan också själv köpa små inkontinensskydd på ett apotek.


Det är bra om man slutar röka eftersom rökhosta gör inkontinensen värre.

Behandling hos läkare och uroterapeut

När man tycker att urinläckaget är så besvärligt att det påverkar vardagen kan man behöva bli undersökt och behandlad. Många blir hjälpta av en uroterapeut som kan biståp med  rådgivning och träning av till exempel bäckenbotten och blåsan. 

Operation

Om man har ansträngningsinkontinens, och bäckenbottenträning inte har gett tillräcklig effekt, är operation en möjlighet.

 

En vanlig operation vid inkontinens är så kallad TVT, eller Tension Free Vaginal Tape. Operationen görs under lokalbedövning och man behöver oftast inte stanna kvar på sjukhuset över natten. Läkaren gör två snitt över blygdbenet och ett under urinröret via slidan. Med en specialnål dras ett tunt band upp på bägge sidor om urinröret och upp över blygdbenet. Bandet stödjer sedan urinröret vid hosta eller belastning av bäckenbotten och förhindrar läckage.

 

Det finns varianter på TVT-metoden där det stödjande bandet kan läggas på olika sätt.

Det är ovanligt att man får komplikationer efter inkontinensoperationer, men en del kan få svårigheter att tömma blåsan och smärtor i underlivet. Många upplever att det tar längre tid att kissa och att strålen blir svagare. Efter en operation blir ungefär nio av tio läckagefria på kort sikt och sju till åtta är fortfarande läckagefria efter sju år.

image

Östrogen

Källa – anpassat efter Vårdguiden.